19 Eylül 2010 Pazar

İstanbul 1910-2010: Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi

Cuma günü, öğleden sonra gittim gezdim. Çok büyük içtenlikle söylemem gerekir ki, aynı günün sabahı gittiğim “Body Worlds” sergisinden çok daha fazla heyecanlandırdı beni sergi. Kendi mesleğimle daha fazla alakalı olmasından mı, yoksa dönem arkadaşlarımın isimlerini sergideki çalışmalarda görmekten mi bilemiyorum, çok hoşuma gitti böyle bir düşüncenin varlığıyla binbir emek verilerek hazırlanan bu sergi. Ben de bir Şehir Plancısı olduğum için, o sergideki çalışmaların, özellikle işlenmiş haritalarin oluşumunun ne kadar zor olduğunu ve ne kadar çok emek gerektirdiğini yakinen biliyorum.
1910-2010 yılları arasında İstanbul’un gördüğü bütün planlar ve planlama çalışmaları, bu gelişim sürecini ve sosyolojik aşamaları gösteren arşiv fotoğraflarıyla desteklenmiş. İstanbul’un şu anki doku analizi bölge bölge ayrıntılı olarak çalışılmış denebilir. Bizim hocalarımızın yıllardır bizden isteyip de bir türlü tam olarak tatmin olmadıkları “Doku Analizleri” o kadar güzel yapılmış ve grafik anlamında o kadar iyi kurgulanmış ki, İstanbul hakkında en ufak bir bilginiz olmasa bile, bu örneklere bakarak neyin ne olduğunu rahatlıkla görebilirisiniz.
Planlamaya yeni başlayan arkadaşların olduğu kadar Şehir Plancıları’nın da hangi tecrübe yılında olurlarsa olsunlar sıkılmadan gezebilecekleri, hatta heyecanlanabilcekleri, “İyiki Şehir Plancısı olmuşum” dedirten, her bölümü mutlaka bir şeyler öğreten bir sergi olduğunu düşünüyorum. Dahası… Gidiniz ve görünüz efendim. Sonra da önce kendinizi, sonra şehrinizi sonra da tüm dünyayı seviniz.
Ellerinize sağlık arkadaşlar, iyiki varsınız, iyi bu sergiyi yapmışsınız…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder